Influence of EU regulations in terms of the international competitiveness of the horticultural sector
Abstract
Influence of EU regulations in terms of the international competitiveness of the horticultural sector. The article presents the support schemes available from EU funds in the horticultural sector contributing to an improvement of the product competitiveness of this sector on the international market. The analysis addresses both the support implemented in the scope of the common organisation of the horticultural market as well as that possible to obtain from the structural funds. The assistance concerns primarily the improvement of the demand concentration of fresh fruit and vegetables by directing the funds to the producers recognised by EU laws and support of the market participants in the scope of the information and promotion activities conducted by them. The article provides an overview of the scale of exploitation of the available funds by the participants of the fruit and vegetable sector, as well as the degree of adaptation of organisations and products of the sector to obligatory and voluntary quality requirements. In Poland, the organisation level of the primary fruit and vegetable market is still relatively low, but the scale of the exploitation of EU funds regarding the support of promotion activities is high. Also the degree of adjustment of organisations and products in the sector regarding the quality requirements is high.
Keywords
horticultural sector; European Union regulations; international competitiveness
References
ABBOTT P.C., BREDAHL M.E. 1994: Competitiveness: Definitions, Useful Concepts and Issues. In: M.E. Bredahl, P.C. Abbott, M.R. Reed (Eds), Competitiveness in International Food Markets. Westview Press, Boulder, San Francisco, Oxford: 253–274.
BOMBIŃSKA E. 2002: Wybrane mierniki międzynarodowej pozycji konkurencyjnej kraju. Zesz. Nauk. AE Krak. 575: 5–17.
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/892 of 13 March 2017 laying down rules for the application of Regulation (EU) No 1308/2013 of the European Parliament and of the Council with regard to the fruit and vegetables and processed fruit and vegetables sectors. OJ L 138, 25.05.2017.
Commission Implementing Regulation (EU) 543/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 amending Council Decision 2005/681/JHA establishing the European Police College (CEPOL). OJ L 163, 29.05.2014.
GULBICKA B. 2014: Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. In: A. Kowalski, R. Grochowska, B. Nosecka (Eds), Analiza uwarunkowań i wyzwań rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce na tle tendencji światowych (synteza). Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa: 91–112.
JASIŃSKI L. 2003: Problemy konkurencyjności międzynarodowej gospodarek państw Unii Europejskiej w perspektywie jej rozszerzenia. Centrum Europejskie Natolin, Warszawa.
KRAVIS J.B. 1956: Availability and Other Influences on the Commodity Composition of Trade. J. Polit. Econ. 64: 143–155.
KRUGMAN P. 1992: Competitiveness: A Dangerous Obsession. Foreign Affairs 73 (2): 55–69.
LORENZ D. 1967: Dynamische Theorie der internationalen Arbeitsteilung. Ein Beitrag zur Theorie der weltwirtschaftlichen Entwicklung. Duncker & Humblodt, Berlin (West).
MROCZEK R. (Ed.) 2015: Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego w Polsce i UE na tle wybranych elementów otoczenia zewnętrznego. Program Wieloletni 2011–2014 12. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
NOSECKA B. 2017: Czynniki i mierniki konkurencyjności zewnętrznej sektora ogrodniczego i jego produktów. Studia i Monografie 172. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
PASZKO D. 2012: Organizacja skupu i eksportu produktów ogrodniczych Polsce i wybranych krajów UE. In: Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy. Program Wieloletni 2011–2014 39. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
POCZTA W. 2010: Potencjał i pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-żywnościowego na rynku uropejskim. Post. Nauk. Roln. 2: 35–56.
WIERZBOŁOWSKI J. 1995: Państwo jako aktywny uczestnik kształtowania międzynarodowej konkurencyjności. In: Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki Polski – perspektywy i uwarunkowania. Instytut Rozwoju i Studiów Strategicznych, Warszawa: 14–19.
The Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute Poland
https://orcid.org/0000-0002-6285-0065